Wanted

Gör en porträttaffisch med ”wanted”-tema med Klubb Gatans Rum!

 • Övning - Wanted 1

  1. WANTED

  Temat för denna övning är porträtt och inspirationen kommer från "wanted"-affischen. Till skillnad från samhällets efterlysningar vill vi att du funderar på vad du som medborgare och privatperson efterlyser.

 • Övning - Wanted 2

  2. MATERIAL/TEKNIK

  Använd det material och den teknik du vill. Foto kan t ex fungera bra i porträttsammanhang. I vårt exempel har vi använt sidor ur böcker och målade papper tillsammans med svart tuschpenna.

 • Övning - Wanted 3

  3. FRASER ATT INSPIRERAS AV

  Låt olika klassiska ord och fraser från efterlysnings-affischer bli utgångspunkten för texten i din affisch. Vad efterlyser du? Det kan vara politiskt eller poetiskt. Handlar det om klimatfrågan eller om prinsesstårtor? Inget är för stort eller för litet.

 • Övning - Wanted 4

  4. SKISSA

  Testa din textidé och affischens bildkomposition i en skiss. Vad ska ditt porträtt utstråla? Hur ska texten ligga i förhållande till porträttet?

 • Övning - Wanted 4

  5. ÖGON OCH ATTRIBUT

  Börja skapa ett porträtt. En betraktarens blick dras omedelbart till ögon i ett porträtt. Vad säger ögonen? Olika attribut i bilden berättar också om karaktären. 

  I vårt exempel är blicken lite trött och texten i bakgrunden ligger oläsbart upp och ner, den går också utanför kroppen, som en symbol för tankspriddhet.

 • Övning - Wanted 4

  6. STÄMNING OCH RUM

  Det går att jobba med stämning och rum i ett porträtt. Fundera på om du vill ge en känsla av plats i porträttet och vilken stämning färg och form ger.

  I exemplet har en lugn brun bakgrund använts för att förstärka en känsla av stiltje.

 • Övning - Wanted 4

  7. FÅ TEXTEN PÅ PLATS

  Hur kan utformningen av texten, typografin, bidra till budskapet/uttrycket i din affisch? 

  I exemplet har texten skrivits för hand och första meningen får inte plats på prydliga rader utan tränger sig in och ur bilden. Fundera på vad det signalerar.

 • Övning - Wanted 4

  8. KLART!

  När du känner dig klar får du gärna skicka gärna in din affisch till gatansrum@gmail.com om du vill att vi visar den här på gatansrum.se.