Tryckexperiment

Prova att trycka med saker du har hemma! Experimentera dig fram - det du minst anar kan bli en affisch.
 • 1. Detta behövs:

  - Diverse saker som du kan sätta färg på och trycka med, och/eller saker i relief som du kan använda till frottage.

  - Färg (t ex akrylfärg), sax, pennor, papper och eventuellt kol/krita.

 • 2. wellpappstämplar

  Av wellpapp kan du göra stämplar. Limma ihop bitar eller klipp ut lösa former. Det går även att ta bort ett lager papper för att få fram den vågiga strukturen som ger randiga tryck.

 • 3. Tryck hela ark

  Skaffa dig ett flertal olika strukturer som du t ex kan använda till collage. Klipp ut former och lek dig fram. Vårt exempel är gjort med bubbelplast och akrylfärg.

 • 4. Frottage

  Frottage är en gnuggbild som görs genom att ett papper läggs på något med struktur och sedan gnuggar en med penna/krita/kol på pappret. I exemplet syns exempel gjorda med durkslag, sten, smörgåsrån och wellpapp. Även detta kan bli till former i ett collage.

 • 5. Schablontryck

  Testa att isolera dina tryck till en bestämd form genom att göra schabloner. Klipp hål i papper och lägg schablonen över pappret du ska trycka på. Prova att kombinera olika former, tryckmaterial och färger.

 • 6. Vad ser du?

  När du har laborerat dig fram med tryck, schablon och/eller collage kan du titta på det du har gjort och fundera på vad du ser. Lägg eventuellt till linjer med penna och skriv någon text, det kan räcka med ett eller två ord.

 • 7. Använd det oväntade

  Släng inte det du inte blir nöjd med till en början! I vårt exempel syns två ”misslyckade” tryckförsök samt överbliven färg som planlöst målats ut...

 • 8. Hitta former

  ...och som sedan fick några konturlinjer som blev till figurer och former. Prova att rita runt det du har tryckt eller haft som kladdpapper och se vad som händer!

 • Övning tryckexperiment

  9. Lägg till en text

  Vad ser du i din bild? Anteckna allt du kommer att tänka på utan att värdera orden. Vad får orden dig att tänka på? Sök på relaterade artiklar, läs och inspireras. Skriv sedan en text på bilden och du har gjort en affisch!

  Skicka gärna in din affisch till oss till gatansrum@gmail.com eller via formuläret under fliken "Skicka in din affisch".