Lager på lager

Gör en affisch med Klubb Gatans Rum!
 • 1. Detta behövs:

  - Färgade papper och silkespapper (spillbitar är bra att ha)
  - Pennor eller färg och smal pensel
  - Lim
  - Sax
  - Om möjligt: kniv och skärmatta

 • 2. Lek och laborera

  Klipp och riv papper och silkespapper i olika former och lägg mot ett bakgrundspapper, gärna i A5-storlek. Lek och laborera med kompositionen. Prova att låta dina pappersbitar överlappa varandra på olika sätt.

 • 3. Text

  Kom på en text som du vill ha med i din affisch. Klipp eller skär ut bokstäver som ska vara i större format. Mindre textmassor kan skrivas för hand med penna eller pensel.

 • 4. Hitta kompositionen

  Testa dig fram med dina olika lager av formytor och text. Ett tips är att fotografera av olika varianter och titta på bilderna för att se kompositionen.

 • 5. Limma och färdigställ!

  Limma fast dina delar. Om du vill kan du gå på med penna/pensel och skriva text över flera lager när alla delar har kommit på plats.

  Skicka gärna in din affisch till oss till gatansrum@gmail.com!

  OBS! Se nästa slide för extra tips!

 • Tips!

  - Med silkespapper kan du göra laseringar, transparenta lager, som ger olika effekter mot olika färgade papper.

  - Rivna papperskanter och trasighet ger ett djup och volym i bilden.

  - Ögat läser ihop kapade former. Var inte rädd för att låta ord breda ut sig utanför affischens ramar.

  - Hur texten ligger i bilden skapar rörelse. Ska din text komma in i eller spränga ut ur bilden, eller ligger den stillsamt i mitten?

  - Texten i sig bildar ytterligare lager i affischen. Ett textlager kan släppa igenom underliggande lager om du skär ut texten i ett pappersstycke.

  - Stor text når betraktaren vid första anblick, medan liten text kan väcka ett intresse och göra att betraktaren stannar upp och iakttar affischen på nära håll. Fundera på hur textens budskap kan nå fram på dessa olika sätt.