Internationell solidaritet

Här visar vi ett exempel på en affisch på temat internationell solidaritet, skapad av vår medarbetare Ingrid. Följ med i hennes skaparprocess steg för steg!

 • 1. 

  Jag hade en tanke om att jag ville göra en affisch för Black lives matter-rörelsen, så jag började med att skriva upp meningar och ord som dök upp när jag såg personer prata om BLM på Instagram. Jag ville att affischen skulle handla om hur en kan vara en bra allierad. Jag fick en bildidé om en mun med en dragkedja på. "Use your voice - black lives matter" blev texten jag till slut fastnade för.

 • 2. 

  För att komma igång med bilden gjorde jag fyra rutor på ett A4-papper så att jag kunde testa min bildidé i olika miniatyrskisser. Jag utvecklade hur munnen skulle ta plats i bilden och hur texten skulle ligga samt att jag ville ha en ram runt bilden.

 • 3. 

  Till sist landade jag i hur jag ville att affischen skulle se ut. Munnen skulle komma att äta upp/öppna upp bakgrunden och black lives matter-texten skulle ligga i munnen.

 • 4. 

  Jag ville testa hur jag skulle lägga färgerna i bilden så jag skissade med tusch på A5-papper. Jag provade att göra bilden svartvit men konstaterade att det röda i munnen behövdes för att affischen skulle "poppa".

 • 5. 

  Jag ritade upp bilden och texten på ett A4-papper med blyerts. Bokstäverna suddade jag och ritade om många gånger innan de blev som jag ville.

 • 6. 

  För att färglägga bilden skulle jag använda gouache som är en täckande vattenfärg. Jag satte tejp längs kanterna för att få en skarp linje till den vita ramen runt bilden utan att råka kladda med penseln.

 • 7. 

  Jag ville ha ett handgjort uttryck i affischen, det blir som en röst i sig vilket jag tycker passar med budskapet. Efter att allt var färglagt scannade jag in bilden.

 • 8. 

  Så här ser affischen ut när den scannats in. Blev du inspirerad till att göra en affisch? Maila den gärna till oss på gatansrum@gmail.com så publicerar vi den här på gatansrum.se!