Affischerna

Från den svenska alternativrörelsen 1967 – 1979 - Håkan Agnsäter

Annandag jul 2006

”Jag och min guddotter är på väg ner i källaren på jakt efter en filmaffisch hon är intresserad av. När vi letar runt bland hyllor och skåp får jag syn på min gamla resväska som jag släpat med mig från källarförråd till källarförråd sedan 1970-talet. Vi öppnar väskan och där ligger alla mina affischer från tiden då jag var aktiv inom den alternativa musikrörelsen, bland annat som trummis i bandet Solen Skiner. Vi rullar upp affisch efter affisch och möts av en färgsprakande prakt, kamplystna knutna nävar, solidaritet med Vietnams folk, rock mot atomkraft, idéer om en bättre värld. Minnen kommer rusande, motiven blir som nycklar till sedan länge stängda rum. Det här måste bara ses av flera, tänker jag.

Idén väcks om en utställning och kanske en bok om den svenska alternativrörelsens kreativa affischskapande i 1960- och 70-talens anda av uppror, solidaritet, framtidstro, humor och nyskapande experimentlusta.”

Det blev en bok, hemsida, föredrag och många utställningar bland annat Proggens affischer på Nordiska Museet 2009.
Gatans Rum har fått möjlighet att förvärva 24 affischer som väl representerar de olika teman som finns representerade i boken.

Mer hittar du på Håkan Agnsäters hemsida Affischerna.se